Rijke Grond
Minder werk, meer opbrengst

Regeneratieve landbouw wint aan urgentie

door: HAS Green Academy • Bron: FInancieele dagblad (bijlage agri & food)

10 juni 2024 • Leestijd: 5 minuten

Nederland heeft wereldfaam veroverd met de productie van voedsel en landbouwtechnologie. Hoewel dit succes lof verdient, heeft het ook schaduwkanten. De huidige voedselproductie en -consumptie dragen bij aan klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en ongezonde mensen: tijd voor een transitie.

Ook in agrarische kringen is te horen dat de huidige landbouwintensiteit tegen de grenzen van zijn groei aanloopt. Als reactie hierop worden er diverse duurzaamheidsmaatregelen genomen, zoals het zaaien van bloemranden langs akkerbouwpercelen. “Dat is belangrijk want veel doelen op klimaat, waterkwaliteit, emissies of dierwaardigheid landen op het boerenerf. Daarom is het belangrijk om vanuit een systeemaanpak te werken aan transitie naar een agrofood systeem dat gezondheid van mens, dier en planeet centraal stelt.” stelt Frederike Praasterink, lector Future Food Systems aan HAS green academy.

De HAS speelt inmiddels een cruciale rol in de transitie waarover Praasterink spreekt, onder andere als projectleider van het nationaal onderzoeksprogramma ‘transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. Ook ontwikkelde de HAS een Leiderschapstraject voor regeneratieve landbouw. Deze cursus is ontworpen voor professionals die willen bijdragen aan systemische veranderingen in de landbouwsector. De cursus biedt deelnemers kennis over innovatieve landbouwmethoden, verdienmodellen die voedselproductie combineren met natuurherstel, en (persoonlijk) leiderschap in tijden van transformatie. Zowel theoretische als praktische modules komen aan bod, met een focus op samenwerking met boeren en ketenpartijen. Praasterink begeleidt dit Leiderschapstraject.

Ook in het hbo onderwijs zijn verduurzaming en transitie belangrijke onderdelen van de curricula. “We leiden een nieuwe generatie ondernemende professionals op, die in de volle breedte van de agrofood en groene leefomgeving sector bijdragen aan innovatie en toekomstperspectief. Hierbij kunnen ze regeneratieve landbouw bevorderen en implementeren.” Een belangrijk onderdeel van de opleidingen is systeemdenken. Ze leren om integrale oplossingen te bedenken voor complexe opgaven. “Juist het combineren van verschillende expertises en praktijkkennis is belangrijk bij transities. En het gewoon doén; leren van en uit de praktijk.”

Binnen cursussen en hbo-opleidingen werkt de HAS nauw samen met pioniers en ondernemers die al werken aan regeneratieve en natuurinclusieve landbouwprojecten. Dit bevordert innovatie, en zo ontstaan er waardevolle inzichten voor de verdere ontwikkeling.

Rijke Grond - Gabe Brown - 9789083121901
ISBN 9789083121901 | Nederlands | 256 Blz.

Rijke Grond

Minder werk, meer opbrengst

Dit boek is revolutionair en onmisbaar voor iedere agrariër die op een winstgevende manier zorg wil dragen voor de aarde, voor gezonde bedrijven, gezonde voeding, gezonde dieren en een gezonde, rijke grond.

Bestel direct
bol.com
amazon.nl
bruna
bookspot
libris
standaardboekhandel.be